Brunt, brændt og bronze er hot i haven
Først var det gul. Så kom orange. I dag er de brunlige, brændte og bronze farver på vej mod en renæssance blandt havens planter. I hvert fald, hvis du vil følge farvetrenden på årets mest mondæne engelske haveshow, Chelsea Flowershow.
Hvert år i slutningen af maj valfarter alverdens havefolk til Chelsea Flowershow. Her henter alle den nyeste inspiration til tidens trends blandt havens planter, design og produkter til haveverdenen.
I sidste uge havde jeg sammen med tusinder af andre haveglade fornøjelsen af opleve showets sande bombardement af haver, planter og farveindtryk.
Med 17 forskellige showhaver, 13 mindre designhaver og tusindvis af planter præsenteret i det gigantisk store plantetelt tager det tid at fordøje de samlede sanseindtryk. Og der er intet som at lade indtrykkene bundfælde sig og glæde sig til at omsætte ideerne til nye farve- og plantekombinationer i egen have.
I haven hersker du personligt
I dag tages hele farvepaletten i brug i flere af årets showhaver. Nogle så udtalt, at det nærmest virker surrealistisk. Hvor bedene for år tilbage var meget monokrome og holdt i rolige tone-i-tone farver, males der i dag med den brede pensel. Lige fra pink og rødviolet til lysegul og lime, sølv, blå, sortrød. Ofte med et drys af klar orange og brændte farver som abrikos, brunt og bronze mixet i bedene blandt hinanden.
I dag skal haven ligesom vores bolig og tøjvalg afspejle vores personlighed som det ekstra rum hvor vi kan leve, lege og slappe af. Derfor er det først og fremmest vigtigt, at haven med planternes farver er sammensat, så de afspejler dine personlige præferencer, din smag og din historie.
Planter, der lyser brunt og brændt
Hvert år toner nye farver frem. Naturligvis især i staudesortimentet, hvor blomsterne spiller førsteviolin. Men også blandt buske og træer, hvor skovfyr og tibetansk kirsebær er blandt de træer, der i år krydrer flere haver med deres brune bark. Og modsat stauderne, farver træerne haven hele året.
Showhaverne er havens haute couture. De skal altid tages med et stort gran salt af plantekendskab før de omsættes til praksis i private haver og anlæg. Omvendt giver de ideer og inspiration til nye design og planter, som personligt får mig til at se på planterne med nye øjne og åbner mit blik for at bruge dem hver for sig og sammen på en ny måde.
Eksempelvis gyvel, som hånden på hjertet har været en fremmed fugl i mit naturinspirerende blik. På Chelsea så jeg den orangerøde, brændte variant blandt bunker af græsser, som var det en dansk vejgrøft. Og det så egentligt ikke helt tosset ud.
Også nellikerod, iris og kleopatras nål er blandt de planter, der tidligere ikke har solgt mange billetter i danske planteskoler, havecentre og blandt danske haveejere i flere år. Måske kan de mange nye billeder og inspiration fra Chelsea give dem en renæssance – også i danske haver.
Omsætning til egen have
Hjemme i egen have igen fordøjer jeg nu indtrykkene i ro og mag. For mig er det lærerigt, at se hvordan showet hvert år giver mig nyt syn på havens farver og planter. Foruden den glæde det er at være haveelsker og plantenørd i London, så giver Flowershowet frisk inspiration til både at bruge nye og velkendte planter en anderledes og fremtrædende plads i havens bede.
Nu skal flere af de skønne skovfyr på indkøbslisten. Mine brændte nellikerod og abrikosfarvede fingerbøl er med ét blevet eftertragtede og skal snarest muligt fra min lille planteskole ud på en mere prominent plads i havens bede her i Hadsten.
Jo, det er godt at få ny inspiration til haven og se planter og farver med nye øjne. Hvem havde spået at brunt og brændt en dag ville nå ud til haven?