Kønne krokus krydrer forårshaven

Elsker du også at give dine gæster en varm velkomst? Så er kulørte krokus fantastiske til at farve forhaven. Hele vinteren glæder jeg mig til mit forhavebed blomstrer med krokus, som hvert år kommer trofast igen. I de sidste 14 dage har tæppet af violette, stribede og hvide vårkrokus, Crocus vernus, farvet min forhave. Det er årets første farveeksplosion og den er fantastisk!

Marts og april er fuld af farve i min have, hvor krokus er havens første, farverige forårsbebuder. Selv på år, som i år, hvor vinteren når sibirske højder, så vender krokus trofast tilbage for give det første skud af farve. Jeg elsker langstrakt blomstring i bedene og krokus er eminente til at starte årets blomsterbal.

Jeg har både lagt snekrokus og vårkrokus i haven. Styrken ved snekrokus, Crocus tommasinianus, er at de blomstrer i næsten to måneder, typisk i februar og marts og klarer sne og storm med oprejst pande. Her i haven tittede de første blomster frem omkring midten af februar og nu har de sidste netop takket af. Det må siges at være langstrakt blomstring.

Senere i slutningen af marts følger den større og mere iøjnefaldende vårkrokus, Crocus vernus. Min forhave er bogstaveligt talt tæppebombet med vårkrokus i blå-violette, stribede og hvide nuancer. Det er lidt som en lilla bolsjebutik. Og både jeg og mine søde naboer, gæster og bierne elsker dem og deres gule støvdragere, der er fulde af lækker, livsvigtig pollen. Pollen er især vigtig for bierne om foråret, hvor de har stort behov for pollen til af fodre de unge bilarver. Derfor du aldrig få for mange krokus i haven, hvis du vil hjælpe bierne godt på vej.

Hele forhaven summer simpelthen af liv og farve på en solrig forårsdag. Det er en fest, der i år er blevet forskånet for storm og regn, som ellers er det, der lægge vårkrokus ned. De bliver bare ved og kommer igen år efter år. De bliver blot til flere med tiden, når de får fred og ro til at kaste deres frø. Til gengæld blomstrer de kun 2-3 uger, men det er det hele værd, når festen folder sig ud.

Jeg har lagt vårkrokus i mit forhavebed mellem hosta og lodden løvefod. Deres frodige blade er eminente til at dække, når krokusbladene visner ned. Nu hvor krokus floret takker af, glæder jeg mig til vagtskiftet, når næste hold forårsløg overtager blomstertjansen.