Vidunderlige violette Verbascum

IMG_2744 (1)Min have har i den seneste uge fået et vidunderligt violet drys. Navnet på de yndefulde, blomstrende spir er purpurkongelys, Verbascum phoeniceum ’Violetta’. En dejlig kortlivet staude, som giver haven et flot, naturligt drys og bestemt er et nærmere bekendtskab værd.

Kærlighed ved første blik

Det var kærlighed ved første blik, da jeg mødte mine første violette Verbascum til åbent hus i maj på Beder Gartnerskole for år tilbage. Jeg købte en halv snes af de blomstrende ungersvende og nød synet af dem i det første år. Året efter spejdede jeg til gengæld forgæves efter deres livgivende lys. Men to-årige som de ofte er, havde de heldigvis efterladt sig et varigt visitkort i form af frø. Året efter vendte deres efterkommerne derfor tilbage og så var lykken gjort.

Løfter og farver bedene

I dag har jeg daglig glæde af synet af dem. Både inde og udenfor havens bede, hvor de ynder at slå sig ned i mellem fliserne. Med deres vintergrønne bladrosetter giver de et flot grønt drys til min vejrbidte belægning. Jeg har nu lært, at hvis jeg klipper de 50-90 cm høje spir ned efter endt blomstring, så blomstrer de gerne igen året efter. Lader jeg omvendt frøstandene sidde, spreder frøene sig villigt, men ikke ustyrligt.

IMG_2782

De lange, slanke spir står lige nu fulde af små, violette blomster og lyser livgivende op i min have. En efter én folder de stjerneformede buttede blomsterknopper sig ud og arbejder sig støt og sikkert til tops. De blomstrer fra bunden midt i maj mod toppen til hen i juni. Her skaber de ynde, lethed og giver en flot højde som modspil til havens runde vækster som kuglebuksbom, hosta, storkenæb, tulipaner og prydløg.

IMG_2777

Flot i buketter

Dem, der indtager en upraktisk plads, plukker jeg til buketter. Blot tre eller fem spir kan løfte en buket med dagpragtstjerne og vild gulerod til nye højder. Purpurkongelys er en dejlig kortlivet staude, hvis charme er svær at stå for og uundværlig til at krydre mit blomstrende haveliv med.