Frugtbare plantetrends skyder haveåret i gang

Drømmer du om et nyt, nemt og frugtbart haveliv med søde frugter og succes med krukkerne? Så glæd dig til det nye haveår, der netop er skudt igang. Her venter dig alt fra kompakte plantenyheder og gigafrugter til et fredfyldt haveliv ifølge den netop afholdte Fagmesse for Havecentre.

Jeg elsker at starte haveåret med Fagmessen for Havecentre i Odense og nyder at se planteskoler og leverandører af alt godt havegrej og goodies til havecentrene vise de sidste nye kreationer og gode gengangere af planter og tilbehør til haven.

Fra ’Living Bigger til Living Better’

Vi danskere elsker at plukke de lavthængende frugter – bogstaveligt talt. Og vi går fra ’Living Bigger til Living Better’ ifølge Anna Marie Hillebroe Nielsens inspirerende indlæg om forbruger- og plantetrends. Vi vil fremover omgive os med flere grønne planter både ude og inde. Vi vil have flere græsser, zen og sansehaver. Vi vil nyde havelivet, når vi kommer hjem. Vi er klar til nemme løsninger og vi vil lade andre klare det sure slid. Det er lige vand på min mølle om at nyde haven:-)

’Short and sweet’

På min tur rundt på messen fik jeg bekræftet at kodeordet er ’Short and sweet’ for mange af fremtidens planter. Planteskolerne arbejder på at avle nye, kompakte og rigtbærende sorter af alt fra jordbær til bærbuske og frugttræer, som giver os succes, søde og saftige sanseoplever, der også kan vokse i krukker på terrassen, altanen og i små haver.

Gigablommer er en smal sag

Søjlemirabellen, Prunus cerasifer ‘Ruby’ fra Katrine og Mikkels Planteskole Prima Plant er et godt eksempel på en ny frugtvariant, der er yderst rigtbærende og mindre pladskrævende. Den får en slank søjleform og store frugter på størrelse med clemmentiner med et strejf af ferskensmag. Blommerne er lækre røde både i ydre og indre. Samtidig er ‘Ruby’ sund og selvbestøvende. Hurra for at jeg nu kan få plads til mirabeller i min have.

Kompakte blåbær til hæk og krukker

‘Berrybux’ er en anden kompakt plantenyhed. Den buksbomlignende blåbær har skinnende, mørkegrønne blade, er køn i krukker og giver et væld af små, sorte vildtsmagende bær. Den søde sag kommer fra den tyske planteskole zu Jeddeloh Pflanzen, der har lanceret en stribe af kompakte bærbuske under navnet ‘Brazel Berry’ i de senere år.

Jeg har været så heldig at prøve ‘Berrybux’ blåbær i et par år. Jeg har haft den i en stor krukke, hvor den står flot og får de hotteste høstfarver, der holder langt ind i vinteren. Den bliver fuld af små bær, men min have er også fuld af frække fugle, der kommer mig i forkøbet. Testen har også mindet mig om, at den som andre bærbuske skal have sol for at give søde frugter. Et  kønt og yderst appetitligt alternativ til buksbom, som en lav frugthæk eller som spiselige planter forrest i surbundsbedene.

Kæmpejordbær fra Gunnar Christensens Planteskole

Kæmpe jordbær Fragaria ‘Sweet Colossus’ fra Gunnar Christensen er en anden fristende frugtnyhed, der får jordbær på størrelse med en tomat. De store, røde og efter sigende smagfulde bær bliver op til 45 g og fylder en hel hånd. Ligesom almindelige jordbær kan de høstes fra juni. De må prøves til sommer.

 

 

Lækker muld og minidrivhus fra Pindstrup

Grundlaget for succes i haven er en god jord. Derfor er det dejligt at se flere producenter udvikler nye, gode jordtyper. En af dem er Pindstrup på Djursland, der nu lancerer en ny ’Gartnerens Krukkemuld’ tilsat træfibre og Osmocote gødning, som frigives i løbet af vækstsæsonen. Den skal jeg prøve og glæder mig allerede til at få hornvioler og sommerblomster til at strutte, når jeg blot husker at vande. Deres populære GrowHomeBucket har nu fået låg og vandingsbakke, så den fungerer som et minidrivhus.

Kønne krukker fra B.Green

Jeg har masser af krukker, men adgangsbilletten til haven her er, at krukkerne både er så store, at jeg ikke skal vande for tit, og er neutrale i farven, så de ikke tager fokus fra planterne. B.Greens krukker er bare smukke, med deres frodige former, diskrete farver og grønne patinering. Derfor glæder jeg mig over at B.Green nu lancerer større krukker, som modellen ‘Denise’, der fås i flere størrelser og som jeg har forelsket mig i.

Gærdesmutte og gadgets

Blandt alt det andet gode havegrej og sjove gadgets faldt jeg over de leopardplettede handsker fra Weibull, som helt sikkert vil peppe havetøjet op her. Den fine, lille håndskårne gærdesmutte i træ fra Wildlife Garden skal fremover holde mig med selskab på skrivebordet.

Jo der er masser at glæde sig til i det nye haveår. Efter en tur til Fagmessen glæder jeg mig ekstra til at komme i gang med et nyt år i haven.