Syv særligt søde havegæster

Det var lidt af et syn, der mødte mig i morges, da jeg trak gardinerne fra. Jeg har længe overvejet at få nye briller og i morges fik jeg for alvor synet testet. Jeg fik bogstaveligt talt brune pletter for øjnene, da jeg kiggede ud i haven.

For foden af hækken sad syv grå-brune bolde. Jeg var godt klar over at pletterne var mere, end hvad der kan tilskrives mit svækkede syn, så på med mine (alt for gamle) briller og jeg strøg ned efter kameraet i håb om at lykken stod mig bi og pletterne IKKE forsvandt i mellemtiden. Men øv. Da jeg kom ned var ‘pletterne’ væk. Til gengæld var min ellers uundværlige robotplæneklipper i fuld gang med at klippe lige netop der, hvor de brune pletter havde siddet. Pokkers. Havde Robolinhoen nu skræmt dem væk?

Heldigvis skal der mere end en morgenfrisk robotplæneklipper til at sende en flok nysgerrige agerhøns på farten.

Kort efter dukkede flokken op igen, nu ved foderpladsen lige uden for køkkenet. Først kom hannen med den store brune, brystplet, derpå kom kuldet af årets halvvoksne kyllinger. Og så var min morgen reddet.

Jeg har ikke fodret fuglene i sommer, fordi haven i sig selv byder på et overflødighedshorn af frø (ikke mindst fra al ukrudtet), insekter og snegleguf, som fuglene kan forsyne sig med om sommeren. Men fuglebadene har jo fyldt sig selv i år og de tiltrækker også mange nyttedyr i haven – især blandt de fjerede morgengæster. Det gælder også agerhønsene. Så jeg listede mig frem med kameraet og fangede flokken under morgeninspektionen.

Alt imens nød jeg at se, at det er lykkes de to gamle agerhøns at opfostre fem levedygtige unger i vores våde sommer. Det er godt gået, da de små kyllinger er yderst sårbare overfor regn indtil de har anlagt den beskyttende fjerdragt og er flyvefærdige 2-3 uger gamle.

Senere tog de farten og jeg troede de var væk. Men de fandt mere guf i havens lille ’planteskole’ bag dahliahækken, hvor børnenes fodboldmål også står på stald. Voksne agerhøns elsker og lever nemlig af ukrudsfrø, så det er dejligt at få besøg af sådan en flok sultne høns, der lige kan nuppe nogle af alle ukrudtsspirene. Her hyggede familien sig en halv times tid inden de drog videre.

Det er sådant et havebesøg, der bare gør mig stjerneglad og kan redde min dag. Næste gang skal jeg nok sørge for at der er mere vand i fuglebadene. Og frø fra ukrudt og urter er der altid nok af her i haven. Nu vil jeg gå i gang med at fodre fuglene, så jeg få flere af de dejlige havegæster hele vinteren.