Prægtige paradisæbler

IMG_0149Paradisæble er et af havens skønne træer, som lige nu står smykket med et overdådigt blomsterflor her i haven. Et super smukt træ til dig, der elsker blomster, bier, frugt og farver. Samtidig er det træet, som du altid kan finde plads til. Selv med få ledige kvadratmeter i din have.

Der er intet som træer til at byde velkommen på matriklen. Især af den slags, som giver nye planteoplevelser gennem året. Der findes mange skønne træer, men når pladsen er trang, så er det med at vælge et træ, der passer til pladsen. Et af dem er søjleparadisæble-træet, Malus ’Laura’, som pryder min indkørsel og danner en lille allé trods den beskedne plads.

IMG_2638

Blomstersøjler i fuldt flor

Lige nu nyder jeg at komme hjem til de flotteste, levende blomstersøjler i indkørslen. Her har jeg for otte år siden plantet ni styks af søjleparadisæbletræet, Malus ’Laura’. Fem på den ene side og fire på den anden side, hvor carporten fylder mest.

I september følger et væld af små dekorative prydæbler, der holder til langt hen på vinteren er fantastiske til pynt og til gelé.

Dekorative røde æbler

Blomsterfloret er overdådigt og afløses af de flotteste mørkerøde æbler. I september følger et væld af små dekorative prydæbler, der holder til langt hen på vinteren er fantastiske til pynt og til gelé, hvis jeg skulle få overskud til det en dag.

Samtidig får min ’Laura’ forrygende mørkerøde bladfarver, der danner en flot kontrast til den tætte taksthæk, som de står plantet i.

Rige valgmuligheder

Paradisæblet har fået sit danske navn med rette og der findes mange dejlige sorter, som har forskellige former og farver, blomster og blade. Der er mange gode grunde til at paradisæbletræerne er blevet et af haveejernes populæreste træer i disse år.

IMG_0265

 


Tips til paradisæbletræer

  • Der findes flere forskellige sorter af paradisæbler. Sorterne har forskellig krone, størrelse og farve på blomster, blade og bær.
  • Research gerne inden du køber, hvilken sort du foretrækker og rådfør dig med dit lokale havecenter, som er up-to-date på sorterne.
  • Placer gerne træerne så du både kan nyde dem inde og ude. Omkring terrassen, i forhaven, langs husgavlen – eller som jeg i indkørslen.
  • Plant gerne tre eller flere i et ulige antal. Det giver dynamik og en god rytme.
  • Træerne sælges typisk i potter eller containere som de også kaldes i fagsprog
  • Selvom forår og efterår er velegnet til at plante, kan du i princippet plante pottede træer hele året. Sørg blot for at vande planterne grundigt og løbende. Især i tørre perioder i træets første år.
  • Søjletræerne er eminente, hvis du vil have et træ, der fylder i højden, men ikke i bredden.
  • Nogle varianter af paradisæbler, som min ’Laura’ kan blive ramt af skurv, som giver pletter på bær og blade. Træerne dør ikke af det. Saml blot angrebne blade og bær og smid dem i skraldespanden, så sygdommen ikke breder sig.