Pindsvinekærligt Sankt Hansbål

I aften er det juleaften – ihvertfald halvvejs – nemlig Sankt Hans. Aftenen, hvor børn og barnlige sjæle som jeg glæder mig til at samles med familie, gode venner og naboer over middag, hygge ved bålet med midsommersang, snobrød og varmt samvær. Men ingen roser uden torne. Derfor får du i aftenens anledning min pindsvine-kærlige pixi-udgave af sankthans-bålet;-)

IMG_7015Den store dejlige bålaften er mit evige dilemma. Jeg er nemlig vild med havens små, piggede skraldemænd, der gør deres for at holde havens skadedyrsbestand inklusiv min eksponentielt voksende sneglebestand i ave.

Og pindsvinene elsker som andre af havens fugle og vilde dyr at søge ly og bygge rede i kvasbunker. Derfor har jeg det ambivalent med at samle til et stort bål over tid, når den dyrevenligste løsning er at samle bålet på dagen.

I aften lover de imidlertid regn, så jeg har lavet en lille pindsvinekærlig og regnsikret smutvej til sankthansbålet.

IMG_3549

Sådan afslører pindsvinet sig

Jeg ved nemlig at pindsvinene kommer her i haven, selvom jeg sjældent møder dem på aftenenes haveture, hvor de er havens kærkomne nyttedyr. De afslører sig med deres spredte efterladenskaber på terrassen, græsset og køkkenhaven.

Samtidig skal jeg hilse at sige, at det er svært at overhøre deres elskovsakt! Det lyder som en flok gryntende grise, når den store hun og mindre han dater. Her i haven ynder de at mødes i et mørkt hjørne under mine paller af champost (som desværre sjældent tømmer sig selv og derfor altid står alt for længe før de kommer i jorden).

Pindsvinene ser anderledes gladelig på mit mørke, palleramte carporthjørne. Her i juni hvor de parrer sig, holder de gerne stævnemøde og gennemfører gryntende elskovsakten trods de trange vilkår.

IMG_3948

Pixi-midsommerbål

I aftens anledning er champostpallerne tømt og carporten danner i tilfælde af regn ly for sankthansbålets gæster. Jeg er simpelthen sized-down;-) Med et bålfad, de tørre rester af forårets nedklip af sommerfuglebusk og pil, plus et par brændeknuder og tændbrikketter glæder jeg mig til bygge bålet op og samle familie og gode naboer. Det lille bål kræver at vi rykker sammen og står tæt når bålet skal nydes og midsommervisen gjalde, men det er jo en af de mange glæder ved at fejre solhverv og det gode livet i haven.