OM JEANETTE

Ret grøn – og ellers (næsten) helt normal

Ja, indrømmet – jeg ER ret grøn. Og kunne et hjerte være født grønt, så var mit det nok…

Mit haveliv startede som en hobby og hånden på hjertet, så var havearbejdet en sur pligt, da jeg var barn. I dag er pligt vendt til glæde og haven min store passion, som jeg er så priviligeret at nyde både privat og professionelt. Mit hjerte brænder for at sprede haveglæde. Jeg elsker at lege med planter, kreere nye kombinationer og studere, hvordan nye plantepotporier udvikler sig. Og kan jeg smitte dig og andre med min grønne have- og planteglæde, så gør jeg det gerne.

Havearkitekt

I 2010 sprang jeg ud som selvstændig havearkitekt og i dag lever og brænder jeg for at rådgive og tegne haveplaner til dig, som er haveinteresseret. Jeg lægger vægt på at tegne personlige haveplaner, der er indrettet efter dig uanset om du er førstegangs haveejer, lidt, eller mere erfaren.

Jeg har i mine år som selvstændig havearkitekt haft fornøjelsen af at tegne og forme en række vidt forskellige haver. Alt fra privathaven til de unge haveejeres første haveplan for parcelhushaven og den frodige familiehave til den ultrakoncentrerede byhave og den nemme rækkehushave. Lige fra planteplaner for det store staudebed i landbohaven og på godset til den velvalgte haveplan for byens bede og den stimulerende sansehave og terapihave for hospitalet.

Haveskribent og fotograf

Sideløbende skriver jeg artikler og fotograferer til tidsskrifter, fagblade og aviser om havetrends, tips og tricks, der giver dig et gladere, grønnere og nemmere haveliv. I dag er jeg planteskribent til gartnernes fagblad Grønt Miljø og fast freelanceskribent og fotograf til Haveselskabets medlemsmagasin Haven og bliver hver gang glad og stolt, når jeg ser mit arbejde med at sprede haveglæde på tryk.

Det er stort at være grøn og få æren at stå i spidsen for Danske Planteskolers kampagne Grønne Pletter. At møde unge som ældre fra små byhaver og skolehaver til de engagerede seje vestjyder i Vester Nebel, som har plantet deres en byskov og grønt motionscenter.

Det er stort at være grøn og få æren at stå i spidsen for Danske Planteskolers kampagne Grønne Pletter. Her er jeg i godt selskab med Åse og Marianne, der er to af de prisværdige grønne ildsjæle, som jeg har haft fornøjelsen af arbejde sammen med for at gøre Danmark grønnere gennem planter.

Planteskoler og havecentre

Sideløbende har jeg i en årrække været ambassadør for Danske Planteskolers kampagne Grønne Pletter og stået i spidsen for planteskolernes fælles markedsføring. Planteskolerne har en stor plads i mit hjerte og branchens dygtige, grønne fagfolk er i dag en værdifuld faglig sparringspartner for min viden om planter.

Hvordan er jeg uddannet?

Oprindeligt er jeg uddannet agronom fra Landbohøjskolen og har i mange år haft en spændende karriere, hvor jeg har dyrket min glæde for naturen og mennesker gennem rådgivning, forhandling og kommunikation. Takket være en bilulykke i 2003 fik jeg chancen for at videreuddanne mig til havearkitekt og gøre min passion til min levevej.

Jeg supplerede min kandidatuddannelse som agronom med tegne- og plantekurser fra Beder Gartnerskole og et uddannelsesforløb i Haveterapi og Terapihaver på Københavns Universitet. En viden som jeg i dag bruger dagligt i min grønne virke. Samtidig har jeg en uddannelse fra Journalisthøjskolen i Aarhus og en række fotokurser, som giver mig et fagligt fundament for at skrive som haveskribent og arbejde som fotograf.

Privat er jeg mor til de her to skønne og snart flyvefærdige teenagere, Astrid, der bliver 18 somre til juli, og Peter, der blev 16 år her i maj. Begge har lagt hænder og ører til mange havehistorier, fuglefotos og sommerferier fuld af haverejser. Billedet har et par år på bagen og er simpelthen mit kæreste havebillede.

Privat er jeg mor til de her to skønne og snart flyvefærdige teenagere, Astrid, der bliver 20 somre til juli, og Peter, der bliver 18 år i maj. Begge børn har lagt hænder og ører til mange havehistorier, fuglefotos og sommerferier fuld af haverejser. Billedet har et par år på bagen og er simpelthen mit kæreste havebillede.

Leger og eksperimenterer i min egen have

Privat eksperimenterer jeg selv lystigt som havedame i Hadsten. Her bor jeg sammen med min søn, Peter og vores lille hund Nelly, mens min voksne datter, Astrid, er fløjet fra reden. Haveglæden dyrker jeg i vores villahave i udkanten af byen, som jeg selv har bygget op fra bar mark til en frodig have i klassiske rammer. Her tester jeg lystigt løs af alle de prægtige planter og forrygende farvekombinationer, som jeg kan slippe afsted med. Her er altid planter i potter og køkkenhaven ligner en mest af alt en mindre planteskole. Det er også her at jeg nyder godt af min søde kæreste, familie, venner og naboers hjælp, når mit helbred og kræfter ikke rækker til at realisere mine havedrømme.

Ved siden af haven i Hadsten, så er jeg priviligeret med en lille, temmelig vild skov- og brændenælderamt sommerhushave i et af Danmarks skønneste naturområder ved Mossø. Her holder jeg fri, nyder naturen og lader op mens jeg er i ét med Danmarks dejlige natur.

Verden er fuld af herlig haveinspiration

Jeg finder inspiration til smukt havedesign og spændende plantekombinationer lige fra grøftekanten langs de danske landeveje og byens villahaver til internationale haveudstillinger, parker og beplantninger blandt andet ved Chelsea Flowershow. Jeg er født nysgerrig med appetit på naturen, haver, planter og mennesker og  elske at lære mere om hvilke planter, der vokser hvor og spiller flot sammen.
Jeg rejser ofte og gerne rundt i Danmark og lande som England, Tyskland, Holland og Sverige for at følge med i seneste nyt på have- og plantefronten, udvide mit plantekendskab og arkitektoniske færdigheder. Så ja, jeg har simpelthen jordens dejligste job – og jeg har selv skabt det – godt hjulpet af alle de skønne mennesker, som jeg har mødt og fået uvurderlig hjælp af på livets vej.

Havehjælp til dig og dine havedrømme

Jeg arbejder efter princippet at tegne personlige haver, der holder og er til at holde. For mig er hvert menneske unikt og fortjener sin unikke have. Jeg elsker menneskelig mangfoldighed og haven skal i min verden netop afspejle vores forskellige personligheder, smag og behov. Min mission er at hjælpe dig til et godt og harmonisk haveliv.

Jeg kender selv betydningen af at skabe overblik ved at indrette haven og prioritere det vigtigste fra mit eget private haveliv. Jeg har også kæmpet mine havekampe med alt fra uregerligt ukrudt og manglende manpower, som også har spændt ben for at realisere mine mange havedrømme.

Så ja, jeg er som du kan høre RET GRØN, min haveglæde er stor og kan jeg hjælpe dig med at skabe dit gode haveliv, så er min glæde gjort. Jeg vil elske at give dig en hjælpende hånd med på din vej og håber at du finder inspiration her til at komme videre med dit gode haveliv.

Du er altid velkommen til at skrive til mig på haveriget@gmail.com, hvis du har spørgsmål og brug for hjælp til at skabe glæde i dit haveliv.

Mange havehilsner

Jeanette

IMG_7202

Lige fra jeg tog mine første, selvstændige skridt har jeg elsket at boltre mig i naturen med skoven, grøftekanten og haven omkring mig. Som barn var det landbohaven og de sydvestsjællandske skove, der flittigt blev udforsket. Siden har jeg boet 12 forskellige steder i mit liv, rejst og mødt mange mennesker, haver og kulturer og har selv prøvet alt fra altankasse på Nørrebro og forstadshave i Montreal til byhave i Holstebro. I dag er jeg privilegeret med to haver. Den ene er her i min lille skov- og sommerhushave ved Mossø, hvor jeg drømmer og dyrker mange af mit livs havedrømme.