Mikkel var ikke alene på nær-havebesøg

Fru hare står på bagbenene for at følge Mikkel og klar til en spurt, hvis han skule komme for tæt på.

Fru hare står på bagbenene for at følge Mikkel og klar til en spurt, hvis han skule komme for tæt på.

I dag går bukkejagten ind og det betyder, at mange jægere går på jagt. Pinsedag fik vi også besøg af en ægte jæger og han kom ikke alene på nær-havebesøg. Det viste sig nemlig, at der var flere ude for at fylde maven. Det blev et spændende møde mellem to af vores vilde gæster i skovhaven ved Mossø.

Naturen er en del af mit gode haveliv, som jeg elsker at nyde i og omkring skovhaven ved Mossø. Her er det ikke alene havens blomster, buske og træer, der farver havelivet. Her er også fuld af naturens vilde og levende liv, som er et af havelives store gratis glæder.

Skovhaven støder op til en englignende mark, som engang blev afgræsset af heste og køer. I dag slås der et slet hø årligt og ellers ligger engen urørt hen. Engen er fuld af mus og dermed et skattet sted for alt fra flyvende rovfugle til kattedyr at gå på jagt. Huset ligger højt og derfor har jeg god udsigt over engen.

Mikkel ræv spidser ørerne inden han bogstaveligt talt kaster sig over markens mus ved Mossø.

Mikkel ræv spidser ørerne inden han bogstaveligt talt kaster sig over markens mus ved Mossø.

Mikkel ræv på jagt

Lørdag aften da jeg havde vinket farvel til dagens sidste hold gæster, kiggede jeg ud over engen. Her fangede mit blik en rødbrun ’busk’, men ikke af den slags jeg normalt har i haven. Til min glæde var det var det Mikkel ræv, der var på musejagt. Med sin veludviklede høre- og lugtesans har den udviklet en særlig fangstmetode, der får den til at hoppe højt i vejret, når den har lokaliseret musen og skal fange den. Det er liveunderholdning af høj kaliber at iagttage rævens akrobatiske jagtspring fra første parket.

Mens jeg iagttog Mikkel jage mus, fangede mit øje et nyt stort og levende nær-haveobjekt. Det var fru hare, der tyve meter derfra havde rejst sig for at spejde ud over engen og se, hvad det var for en larm.

Efter nogle mere eller mindre vellykkede krumspring efter mus, tog Mikkel en ny retning og luntede hen mod haren. Cirka 10 meter fra stoppede han og tog bestik af situationen.

Begge stod de musestille og kiggede hinanden an. Fru hare stod rejst i fuld længde på bagbenene og med ørene strakt til det yderste, mens Mikkels trekantede ører kørte frem og tilbage. Her stod de nogle minutter, mens jeg spændt ventede på hvem, der tog næste skridt.

Jægeren listede hjem

Det blev Mikkel, der trak det korte strå og erkendte sine begrænsninger. Langsomt luntede han af i en stor bue omkring haren. Og han blev nøje fulgt af Fru hare, som fortsat balancerede sikkert på bagbenene indtil han var langt væk.

Sådan blev Mikkels jagt på engen kun til et hare-møde uden fangst. Til gengæld glæder jeg mig til næste gang Mikkel og fru hare kigger forbi og krydrer havelivet med nye nær-haveoplevelser.

Mikkel bliver fortsat fulgt opmærksomt af fru hare, da han opgiver harejagten.

Mikkel bliver fortsat fulgt opmærksomt af fru hare, da han opgiver harejagten.