Lime lyser hele haven op

IMG_3601 (1)

Lime er ubetinget en af mine favoritfarver her i haven. Lækker til at lyse op, står fantastisk til alle andre farver og er tidløs på sin helt egen delikate måde. Her får du havens kønneste og nemmeste makkerpar blandt mine lime stauder.

Et kønt makkerpar

Jeg er stjerneheldig at være oversvømmet med lime i haven. Et par af mine mangeårige staude-favoritter farver hver dag mit forhavebed fra maj til frost. Hver millimeter af bedets midte fylder den limerandede hosta, Hosta fortunei ‘Aureomarginata’ frodigt ud omgivet af skyer af lime lodden løvefod, Alchemilla mollis. Jeg elsker mit hav af hosta og lodden løvefod, som giver alle gæster og forbipasserende en varm velkomst og trofast har farvet haven her i de seneste ti somre. Til gengæld har de ikke levnet ukrudtet en kinamands chance for at få fodfæste.

IMG_3595

Jordens nemmeste stauder

Hostaen og lodden løvefod er nemlig nogle af havens nemmeste stauder og fulde af fordele. De er stabile, bliver hvor de er plantet og kommer igen år efter år. De giver langstrakt farve og kræver stort set kun en nedklipning af blomsterne, når de bliver kedelige i slutningen af sommerferien. Samtidig er de eminente til at dække for tulipaner, kejsekroner og andre forårsløg, når løgene visner ned i maj. Og så danner makkerparret en sand oase for frøer, pindsvin og andre af havens nyttedyr. Desværre også for snegle, men heldigvis kan de ikke gnaske sig igennem bladene i de rå mængder, som min forhave er fyldt med.

IMG_3623

Lime står godt til alt

Sort, grøn, blå, violet, pink, lysegul og hvid er alle selskabsfarver som mit lime makkerpar kan pifte op. Både i havens bede og som fast leverandør til fylde i sommerens mange kommende studenter- og værtindebuketter.

Jeg elsker planter, som de her, der gør havelivet farverigt og fuld af liv. Og tilmed i en ‘fed farve’, der indimellem også kan lokke husets travle gymnasiestuderende hjem til mors kødgryder og til undervejs at ‘tigge’ mor om et par lime buketter til at tage med videre i byen;-)