Fra single til en stærk sammenplantning

Jeg har længe været tilhænger af singler, når det gælder beplantning af havens krukker, men forleden fik jeg en gevaldig aha-oplevelse, som kærligt mindede mig om styrken ved at skabe en smuk og stærk sammenplantning.

Krukker er nemlig fantastiske til at pifte op med planter i forhaven, omkring hushjørner og ved lige lovligt livløse husfacader i et snuptag. Det kræver kun to-tre tilplantede krukker, og wupti, så kan en frodig flok krukker sætte liv og kulør i haven.

Jeg har hidtil holdt mig til de sikre single-krukker, hvor jeg planter én slags plante i hver krukke. Det er nemt og uforpligtende, hvis der er et uharmonisk match. Så kan krukke-kreationen hurtigt møbleres om, hvis det viser sig at plantepartnerne ikke passer sammen.

I denne uge havde jeg den store glæde at blive inviteret til havejournalist- og havebloggertræf hos det innovative Gartneri Pedersen ved Solbjerg Sø udenfor Århus, der producerer alt fra spændende løgvækster til spiseligt grønt, stauder og stenplanter.

Sammen med det eksklusive krukkefirma – B Green – skabte Gartneriet Pedersen en yderst inspirerende plantedag, hvor jeg sammen med en herlig flok havekollegaer fik mulighed for at lave vores egen plantekassekreation af gartneriets udvalg af lækre planter.

Sart gul som fællesnævner

Jeg lavede en lille lysegul sammenplantning bygget op omkring en høj midte af den dobbelt-blomstrende akeleje, Aquilegia ’Winky’ i selskab med spændende lysegule krinoline-narcisser, Narcissus bulbocodicum ’Spiro’ og Narcissus ’Magic Spring’.

Bunden fyldte jeg ud med den fregnede martsviol, Viola sororia ’Freckles’, den lækre lime- og cremeblomstrende stenbræk, Saxifraga ‘Touran’ og de viltre pletter i luften med det mundrette latinske navn Muehlenbeckia complexa. Kassen blev krydret med sprøde ærtespirer samt marrokansk mynte i Pretty Tasty-serien til at pirre smags- og duftløgene og skabe kontrast i sanseindtrykket.

Den solide, patinerede zinkkasse kommer fra det danske krukkefirma B Green, der til min store glæde er grundlagt og drevet af en dansk gartner.

Og sikken sammenplantning jeg kom hjem med til haven og som hele huset nyder nu, mens singlekrukkerne nærmest blegner af misundelse. Jo der kan komme meget godt ud af at prøve at skabe en tæt sammenplantning dyrket i den gode danske gartnermuld.

Det er bestemt en overvejelse værd at supplere singlelivet med en sammenplantning. Blot der er en stærk fællesnævner til at binde parterne sammen, så er der også plads til forskellighed til at krydre krukkelivet med.