HAVEDAMEN FRA HADSTEN


Jubii – endeligt i mål her med den Grønne Plet og Haven i Hammel. Fotoet af et træt og tilfreds arkitekt er fanget efter jeg havde klippet havens 14 buksbom med håndsaks før Prins Henrik besøgte haven i juni 2014. Forud gik halvandet år med at tegne haven, sætte den op og udstille den på Odense Blomsterfestival og Have og Landskab i Slagelse inden den endeligt blev plantet på sit endelige bestemmelsessted på Hammel Neurocenter. En fantastisk fælleskabsoplevelse at arbejde sammen med de dygtige og utrættelige planteskolefolk, personalet på Hammel Neurocenter og andre gæve ildsjæle, der gav deres værdifulde hjælp og støtte med undervejs, som gjorde den Grønne Plet til en succes

Ret grøn – og ellers (næsten) helt normal

Ja, indrømmet – jeg ER ret grøn. Og kunne et hjerte være født grønt, så var mit det nok…

Mit haveliv startede som en hobby og hånden på hjertet, så var havearbejdet en sur pligt, da jeg var barn. I dag er haven min store passion, som jeg er så priviligeret at nyde både privat og professionelt. Mit hjerte brænder for at brede haveglæde. Jeg elsker at lege med planter, kreere nye kombinationer og studere hvordan nye plantepotporier udvikler sig. Og kan jeg smitte dig og andre med min grønne have- og planteglæde, så gør jeg det hjertens gerne.

Mit grønne virke

I 2010 startede jeg og sprang ud som selvstændig havearkitekt, freelance haveskribent og fotograf og lever i dag af

  • At rådgive og tegne haver til dig som er haveinteresseret. Både til dig som privatperson og dig, som bruger haven professionelt. Jeg tegner personlige haver, der er indrettet efter dig, uanset om du er førstegangs haveejer, lidt, eller mere erfaren, eller er en institution eller hospital, som har brug for en sansehave.
  • Jeg skriver artikler og fotograferer til tidsskrifter, fagblade og aviser om havetrends, tips og tricks, der giver dig et rigere, grønnere og nemmere haveliv.
  • Sidst men ikke mindst, så hjælper jeg planteskoler, havecentre og andre grønne virksomheder med at markedsføre planter og alle de skønne gevinster, der er ved at vælge de bedste planter.

Jeg har i mine seks år som selvstændig havearkitekt haft fornøjelsen af at tegne og forme en række vidt forskellige haver. Alt fra de unge haveejeres første haveplan for parcelhushaven og den frodige familiehave til den ultrakoncentrerede byhave og den nemme rækkehushave. Lige fra planteplaner for store staudebede i landbohaven og den enkle sommerhushave til haveplanen for den stimulerende sansehave, terapihave og hele hospitalshaven.

I dag skriver jeg som freelance haveskribent og fotograferer til magasiner som Haven, grønne fagblade og forskellige aviser. Jeg har siden 2010 været priviligeret med at arbejde som fast freelanceskribent og fotograf til Haveselskabets medlemsmagasin Haven og bliver hver gang glad og stolt, når jeg ser mit arbejde med at sprede haveglæde på tryk.

Det er stort at være grøn og få æren at stå i spidsen for Danske Planteskolers kampagne Grønne Pletter. At møde unge som ældre fra små byhaver og skolehaver til de engagerede seje vestjyder i Vester Nebel, som har plantet deres en byskov og grønt motionscenter.

Det er stort at være grøn og få æren at stå i spidsen for Danske Planteskolers kampagne Grønne Pletter. At møde unge som ældre lige fra folkene omkring skolehaverne i Guldbæk, Odense Syd og Frejaskolen til de grønne byhaver og engagerede vestjyder i Vester Nebel, som har plantet deres rekreative byskov. Her er jeg i godt selskab med Åse og Marianne, der er to af de prisværdige grønne ildsjæle, som jeg har haft fornøjelsen af arbejde sammen med for at gøre Danmark grønnere gennem planter.

Sideløbende har jeg i en årrække været ambassadør for Danske Planteskolers kampagne Grønne Pletter og stået i spidsen for planteskolernes fælles markedsføring. Planteskolerne har en stor plads i mit hjerte og branchens dygtige, grønne fagfolk er i dag en værdifuld faglig sparringspartner for mig i min vigtige viden om planter og medspillere til at jeg fortsat udvikler mit faglige fundament omkring planter.

Hvordan er jeg uddannet?

Oprindeligt er jeg uddannet agronom fra Landbohøjskolen og har i mange år haft en spændende karriere, hvor jeg har dyrket min glæde for naturen og mennesker gennem rådgivning, forhandling og kommunikation. Takket være en bilulykke i 2003 fik jeg chancen for at videreuddanne mig til havearkitekt og gøre min passion til min levevej.

Jeg supplerede min kandidatuddannelse som agronom med tegne- og plantekurser fra Beder Gartnerskole og et uddannelsesforløb i Haveterapi og Terapihaver på Københavns Universitet. En viden som jeg idag bruger dagligt i min grønne virke. Samtidig har jeg en uddannelse fra Journalisthøjskolen i Århus og en række fotokurser blandt andet i fotojournalistik, som giver mig et fagligt fundament for at skrive som freelance haveskribent og fotograf. Grøn og meningsfuld markedsføring står også mit hjerte nært og jeg har derfor løbende uddannet mig på markedsføringsfronten og elsker at beskæftige mig mennesker og planteglæden her.

Privat er jeg mor til de her to skønne og snart flyvefærdige teenagere, Astrid, der bliver 18 somre til juli, og Peter, der blev 16 år her i maj. Begge har lagt hænder og ører til mange havehistorier, fuglefotos og sommerferier fuld af haverejser. Billedet har et par år på bagen og er simpelthen mit kæreste havebillede.

Privat er jeg mor til de her to skønne og snart flyvefærdige teenagere, Astrid, der bliver 18 somre til juli, og Peter, der blev 16 år her i maj. Begge har lagt hænder og ører til mange havehistorier, fuglefotos og sommerferier fuld af haverejser. Billedet har et par år på bagen og er simpelthen mit kæreste havebillede.

Leger og eksperimenterer i min egen have

Privat eksperimenterer jeg selv lystigt som havedame i Hadsten, hvor jeg bor sammen med mine to børn Astrid på 17 og Peter på 16 og vores lille hund Nelly på 4 år. Haveglæden dyrker jeg her i min 12 år gamle villahave i udkanten af byen, som jeg selv har bygget op fra bar mark til en frodig have i klassiske rammer. Her tester jeg året rundt lystigt løs af alle de prægtige planter og forrygende farvekombinationer, som jeg kan slippe afsted med. Her står altid planter i potter og køkkenhaven ligner en mest af alt en mindre planteskole. Det er også her at jeg nyder godt af min familie, venner og naboers uvurderlige hjælp, når mit helbred, kræfter eller maskinpark ikke rækker til alle mine egne havedrømme.

Ved siden af er jeg priviligeret med en lille skov og temmelig vild (og ret brændenælderamt) sommerhushave ved et af Danmarks skønneste naturområder ved Mossø tæt på Skanderborg. Her tager jeg gerne ud for at lege skovarbejder, nyde naturen og blive genopladet ved at plukke blomsterbuketter, fotografere fugle og bare være. Her får jeg nye ideer til bede, artikler og alskens nye haveprojekter og tid til at tænke over livets mange glæder og udfordringer.

Verden er fuld af haveinspiration

I alt fra grøftekanten langs de danske landeveje og byens villahaver til internationale haveudstillinger, parker og beplantninger henter jeg inspiration. Jeg er født nysgerrig med appetit på naturen, haver, planter og mennesker og lærer løbende nyt om hvilke planter, der vokser villigt hvor og hvilke farver, der spiller flot sammen.

Jeg rejser ofte og gerne rundt i Danmark og lande som England, Tyskland, Holland og Sverige for at følge med i seneste nyt på have- og plantefronten, udvide mit plantekendskab og arkitektoniske færdigheder. Så ja, jeg har simpelthen jordens dejligste job – og jeg har selv skabt det – godt hjulpet af alle de skønne mennesker, som jeg har mødt og fået uvurderlig hjælp af på livets vej.

Hjælp til din haveglæde

For mig handler det altsammen om at skabe og sprede haveglæde. Jeg arbejder efter princippet ‘Lidt, men godt’ og sætter en ære i mit arbejde. Som helhjertet havemenneske og professionel er det vigtigt for mig at hvert menneske er unikt og fortjener sin unikke have. Jeg elsker menneskelig mangfoldighed og haven skal i min verden netop afspejle vores forskellige behov og personligheder. Jeg brænder for at finde ind til dig, hvilke behov, ønsker og ressourcer, som du har, og hvad der skal til for, at du kan få haveglæde og harmoni i dit haveliv. Derfor gør jeg et grundigt forarbejde for at finde ind til mennesket bag de haver jeg siger ja til at tegne.

Det er også altafgørende at hjælpe dig med at prioritere for at hjælpe dig til et godt og harmonisk haveliv. Tro mig – det kender jeg ikke kun fra mit professionnelle virke, men i den grad også fra mit eget private haveliv. Jeg har også kæmpet mine havekampe med alt fra uregerligt ukrudt til manglende manpower til at realisere mine mange havedrømme.

Så ja, jeg ER, som du kan høre RET GRØN, min haveglæde er stor og kan jeg hjælpe dig med at skabe dit gode haveliv, så er glæden endnu større. Jeg vil elske at give dig en hjælpende hånd med på din havevej og håber at du finder inspiration her til at komme videre med dit gode haveliv.

Og husk – du er altid velkommen til at skrive til mig på haveriget@gmail.com, hvis du har havesmerter, havespørgsmål og har brug for hjælp til at skabe harmoni i dit haveliv.

Mange varme havehilsner

Jeanette

IMG_7202

Lige fra jeg tog mine første, selvstændige skridt har jeg elsket at boltre mig i naturen med skoven, grøftekanten og haven omkring mig. Som barn var det landbohaven og de sydvestsjællandske skove, der flittigt blev udforsket. Siden har jeg boet 12 forskellige steder i mit liv, rejst og mødt mange mennesker, haver og kulturer og har selv prøvet alt fra altankasse på Nørrebro og forstadshave i Montreal til byhave i Holstebro. I dag er jeg privilegeret med to haver. Den ene er her i min lille skov- og sommerhushave ved Mossø, hvor jeg drømmer og dyrker mange af mit livs havedrømme.